Idegen szavak szótára

agonista jelentése

Agonista jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ agonista jelentése közérthetően itt.
  1. (gyógyszerészet) receptor aktiváló vegyület → olyan anyag, amely kötődik egy sejt receptorához és aktiválja azt, előidézve a sejtben egy bizonyos választ
  2. (anatómia) az adott mozgást együttesen végző izmok, izomcsoportok
  3. (filozófia, irodalom) főhős → történetekben vagy drámákban a főszereplő vagy hős, aki az eseményeket előreviszi

Az agonista kifejezés több területen is előfordul. A biológiában és a gyógyszerészetben az agonisták olyan vegyületek, amelyek kötődnek a test sejtjeinek receptoraihoz, aktiválva azokat, így előidézve egy specifikus választ vagy hatást, például fájdalomcsillapítást vagy izomrelaxációt. Az anatómiában és a fiziológiában az agonista izmok azok, amelyek összehúzódva mozgást végeznek, ellentétben az antagonistákkal, amelyek ellentétes irányú mozgást idéznek elő. Az irodalomban és a drámában az agonista a történet főhőse, aki a cselekményt előreviszi és központi szerepet tölt be a narratívában.

Példamondat:

  • A kutatók új agonista vegyületet fejlesztettek ki, amely hatékonyabban aktiválja a fájdalomcsillapító receptorokat.
  • A bicepsz az agonista izom a karhajlítás során, míg a tricepsz az antagonistája.
  • A dráma agonistája szembenéz számos kihívással, amelyek fejlődését és belső változásait hajtják előre a történetben.

Eredet: Az "agonista" szó a görög "agonistes" szóból származik, ami 'versenyzőt', 'harcost' vagy 'színészt' jelent. Ez a kifejezés az ősi görög drámákra és sporteseményekre utal, ahol a versenyzők vagy szereplők küzdelmei központi elemek voltak. Az idő során a szó átvitt értelemben is használatossá vált a tudományban és a művészetekben, hogy leírja azokat az elemeket vagy személyeket, amelyek vagy akik aktív szerepet vállalnak egy adott folyamatban vagy történetben.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: agonista jelentése magyarul

Vidanet banner