Idegen szavak szótára

amnesztia jelentése

Amnesztia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ amnesztia jelentése közérthetően itt.
  1. (jog) közkegyelem → a hátralévő büntetés elengedése
  2. megbocsátás, megkegyelmezés

Az amnesztia lényege, hogy egy bűnelkövető kegyelemben részesül vagyis elengedik a várható, vagy már folyamatban lévő büntetésének hátralévő részét

Példamondat:

  • Novák Katalin, a Fidesz–KDNP Pártszövetség köztársasági elnökjelöltje - amnesztiában részesítette a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki fedezte a pedofil exigazgatót. 
  • Luxemburgban amnesztiát hirdetnek az adócsalók részére, így azok az adózók, akik a következő két évben nyilvánosságra hozzák nem adózott vagyonukat, büntetlenek maradnak.
  • Amnesztiát kaptak a rabok karácsonykor Ausztriában: az amnesztia karácsonykor olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akiknek büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. (blikk.hu)

Eredet: Az amnesztia görög eredetű szó: amnésztia jelentése → 'elfelejtés', 'feledékenység'

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár, jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: amnesztia jelentése magyarul