Idegen szavak szótára

anémia jelentése

Anémia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ anémia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) vérszegénység → a vér alacsony vörösvérsejt-szintje vagy a hemoglobin alacsony szintje a vérben

Az anémia egy olyan állapot, ami akkor fordul elő, amikor a vér nem képes elegendő oxigént szállítani a szervezet különböző részeibe. Ez lehet a vörösvérsejtek alacsony száma miatt, vagy mert a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin, ami az oxigént szállítja, nem megfelelő mennyiségű vagy működőképes. Az anémia számos okból alakulhat ki, beleértve a táplálkozási hiányosságokat, mint a vas, a B12-vitamin vagy a folsav hiánya, krónikus betegségeket, genetikai állapotokat és másokat. Az anémia kezelése az alapjában liev októl függ, és magában foglalhatja táplálkozási kiegészítőket, gyógyszereket vagy más terápiákat.

Példamondat:

  • Az orvos anémiát diagnosztizált nálam, miután azt tapasztaltam, hogy rendkívül gyorsan elfáradok még könnyű fizikai tevékenységek során is.
  • A vasban gazdag étrend segíthet megelőzni vagy kezelni a vas hiányában kialakuló anémiát.
  • A súlyos anémia esetén néha vérátömlesztésre lehet szükség, hogy növeljék a vörösvérsejtek számát a vérben.

Eredet: Az "anémia" szó a görög "an-" (nélkül) és "haima" (vér) szavakból származik, ami szó szerint 'vértelenséget' jelent. Ez az elnevezés tükrözi az állapot lényegét, amelyben a vér nem képes hatékonyan ellátni a szervezetet oxigénnel, ami elengedhetetlen a sejtek és szövetek megfelelő működéséhez. Az anémia kifejezés már évszázadok óta használatos az orvostudományban, hogy leírja ezt a gyakori, de kezelhető egészségügyi állapotot.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: anémia jelentése magyarul

Vidanet banner