Idegen szavak szótára

annus horribilis jelentése

Annus horribilis jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ annus horribilis jelentése közérthetően itt.
  1. borzasztó év, borzalmas év → egy különösen nehéz, próbára tevő év, melyet sok negatív esemény jellemez

Az "annus horribilis" kifejezés latin eredetű és szó szerint borzalmas évet jelent. Ezt a kifejezést gyakran használják olyan évekre, amelyek során számos negatív, váratlan vagy megpróbáltató esemény történt, melyek nagy hatással voltak egy személyre, csoportra vagy országra.Az „annus horribilis” kifejezést 1891-ben használták elsőként egy anglikán kiadványban az 1870-es év leírására, amikor a római katolikus egyház meghatározta a pápai tévedhetetlenség dogmáját. A kifejezés a modern időkben vált ismertté, különösen II. Erzsébet brit királynő 1992-es beszédében, amikor az adott évet "annus horribilis"-ként jellemezte, utalva a királyi családot érintő számos botrányra és problémára.

Az annus horribilis jelentése magyarul, példamondattal:

  • A koronavírus miatt a 2020-as év mindenképpen annus horribilisként kerül majd be a történelemkönyvekbe.
  • A királyi család számára az az év annus horribilis volt, mivel számos botrány és negatív hír jelent meg róluk.
  • A vállalat számára az elmúlt év annus horribilis volt a veszteségek és a rossz döntések miatt.
  • Magyarországon 2023 is sokak számára annus horribilis többek közt a magas infláció, az orosz-ukrán háború alakulása és a kiszámíthatatlan környezet miatt.

Eredet: A kifejezés latinul jelent "borzalmas év"-et. A "annus" 'év'-et, míg a "horribilis" 'borzalmas'-t, 'rettegésre méltó'-t jelent. 


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: annus horribilis jelentése magyarul