Idegen szavak szótára

apanázs jelentése

Apanázs jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ apanázs jelentése közérthetően itt.
  1. (történelem, jog) járandóság → rendszerint a királyi család tagjainak járó, törvény által biztosított, rendszeres jövedelem vagy ellátás
  2. (általános) megélhetési forrás → valaki által rendszeresen kapott támogatás vagy jövedelem, amely biztosítja az illető megélhetését

Az apanázs egy olyan jövedelem vagy ellátás, amelyet általában az uralkodó vagy az állam biztosít a királyi család nem uralkodó tagjai számára. A célja, hogy biztosítsa az illetők méltóságteljes megélhetését és függetlenségét. Az apanázs általánosságban jelentheti azt is, amikor valaki valamilyen formában támogatást kap a megélhetéséhez, akár állami, akár magánjellegű hozzájárulás formájában.

Példamondat:

  • A herceg apanázsát felhasználta, hogy támogassa a művészeti kezdeményezéseket.
  • A királyi dekrétum biztosította, hogy a királyné özvegye élete végéig kapjon apanázst.
  • Sok művész és tudós az apanázs révén tudott szabadon dolgozni kutatásai és művei megalkotásán.

Eredet: Az "apanázs" szó a francia "apanage" szóból származik, ami a latin "panis" (kenyér) szóból ered, utalva arra a biztosítékra vagy ellátásra, amit valaki rendszeres alapon kap. A középkori Franciaországban az "apanage" azokat a birtokokat jelölte, amelyeket a királyi család nem uralkodó tagjainak adtak a megélhetés biztosítása érdekében.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: apanázs jelentése magyarul