Idegen szavak szótára

atópia jelentése

Atópia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ atópia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) az allergiára való hajlam egy genetikai hajlam, amely megnöveli bizonyos allergiás állapotok, mint az ekcéma, az asztma és az allergiás nátha kialakulásának kockázatát
  2. veleszületett allergiás túlérzékenység

Az atópia egy olyan orvosi kifejezés, amely egy személy fokozott hajlamát jelenti arra, hogy kialakuljanak nála allergiás megbetegedések, mint az ekcéma (atópiás dermatitisz), az allergiás rhinitis vagy az asztma. Az atópiás állapotok gyakran családi előfordulásúak, tehát több generációt is érinthetnek, és gyakran már gyermekkorban megjelennek.

Az atópia jelentése magyarul, példamondattal:

  • Az egy éves kor előtt kialakuló atópiás ekcémás gyermekek fele öt éves korra meggyógyul.
  • Az atópiás dermatitisz egy krónikus, gyulladással járó bőrbetegség.
  • Az atópia miatt fontos, hogy kerüljük az allergén anyagokat a környezetünkben.
  • A családban többeknek is vannak atópiás tünetei, mint például a pollenek által kiváltott allergiás nátha.

Eredet: Az "atópia" szó a görög "atopos" kifejezésből származik, ahol "a-" a 'nem' vagy 'anélkül' előtagot, és "topos" a 'hely' vagy 'normális állapot' jelentést adja. Tehát az atópia szó szerint 'szokatlanságot' vagy 'helytelenséget' jelent, ami az ilyen típusú allergiás reakciók szokatlan vagy eltérő természetére utal.

Forrás: erzekenybor.hu

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: atópia jelentése magyarul