- rövid ideig tartó hőkezelés
A blansírozást általában zöldségek esetében alkalmazzák, zöldség fajtájától függően néhány percig forró, lobogó vízbe mártják a zöldséget, majd ezt követően hideg jeges vízben visszahűtik. A blansírozás eredményként a zöldség ropogós marad.
A blansírozás jelentése magyarul, példamondattal:
- Szemben a főzéssel, blansírozás után a zöldségek ropogósak maradnak, erőteljes színüket megőrzik, kisebb lesz a C-vitaminvesztés, a zöldségek héja könnyen eltávolítható.
- Blansírozás során a megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe helyezzük, majd kiemeljük és hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük, ami megakadályozza a további puhulást, így a zöldség ropogós marad.
- Az igazán finom rántott karfiol titka az előfőzés, vagyis a blansírozás.
A blansírozás francia eredetű szó: blanchir jelentése → 'tisztáz', 'tisztít'
Forrás: jelentese.hu gyűjtés
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: blansírozás jelentése magyarul