Idegen szavak szótára

calypso jelentése

Calypso jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ calypso jelentése közérthetően itt.
  1. (zene) karibi eredetű zenei és táncstílus → Trinidad és Tobago-ból származik, jellemzően vidám ritmusokkal és szatirikus, társadalomkritikus szövegekkel
  2. (mitológia) görög mitológiai nimfa → Odüsszeusz egyik fogvatartója Homérosz Odüsszeiájában, aki hét évig tartotta magánál az Ogygia szigetén
  3. (botanika) egy orchideafaj → a Calypso bulbosa, amely észak-amerikai és eurázsiai erdők aljnövényzetében található, jellegzetes egyetlen virággal

A calypso egy sokjelentésű kifejezés, amely több területen is használatos. A zenei világban a calypso egy pezsgő, élettel teli zenei stílust jelent, amely az afro-karibi kultúra egyik jellegzetes kifejeződése, különösen Trinidad és Tobago területén. Szövegei gyakran társadalmi és politikai üzeneteket hordoznak humoros formában. A görög mitológiában Calypso egy nimfa, aki híres Odüsszeusz fogvatartójaként, mutatva a mítoszok és legendák gazdagságát. A botanikában a Calypso bulbosa egy gyönyörű, de ritka orchideafaj, ami az északi féltekén található, és az erdők titokzatos szépségét képviseli.

Példamondat:

  • A karibi fesztiválon a calypso zenekarok vidám dallamai töltötték meg a levegőt, és mindenkit táncra perdítettek.
  • Az Odüsszeia olvasása során Calypso története különösen megérintett, ahogy próbálta Odüsszeuszt az Ogygia szigetén tartani.
  • A természetjárók nagy örömmel fedezték fel a Calypso bulbosa orchideát az erdei séta során, ami ritka látványosságnak számít a régióban.

Eredet: A "calypso" szó eredete többféle lehet. A zenei stílus neve valószínűleg afrikai eredetű. A görög mitológiában Calypso neve a "kalypto" görög igéből származik, ami 'elrejt', 'leplez' jelentéssel bír, utalva karakterének rejtőzködő, megfoghatatlan természetére. A botanikai név, Calypso bulbosa, a görög mitológiai alakról kapta a nevét, reflektálva a növény szépségére és ritkaságára.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: calypso jelentése magyarul

Vidanet banner