Idegen szavak szótára

delegáció jelentése

Delegáció jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ delegáció jelentése közérthetően itt.
  1. küldöttség → valamilyen ügyben eljáró emberek egy csoportja
  2. (politika, üzlet) képviseleti csoport → egy csoport vagy csapat, amelyet egy szervezet, vállalat vagy ország nevez ki, hogy képviselje őket egy találkozón, konferencián vagy egyéb hivatalos eseményen
  3. (adminisztráció, szervezés) feladatkörök átruházása → az a folyamat, amikor egy magasabb rangú személy vagy testület bizonyos feladatokat és hatásköröket alacsonyabb rangú személyekre vagy csoportokra ruház át

A delegáció a szervezési és vezetési folyamatok fontos része, ahol egy csoport vagy egyén megbízást kap a képviseletre vagy bizonyos feladatok elvégzésére. A delegáció lehetővé teszi a hatékony munkamegosztást, a szakértői tudás kihasználását és a képviseletet különböző szinteken.

Példamondat:

  • Orbán Viktor vezetésével népes magyar delegáció utazott a Vatikánba, hogy találkozzanak a pápával.
  • A magyar olimpiai delegáció 176 sportolóból állt össze.
  • A vállalat delegációt küldött a nemzetközi konferenciára.
  • A menedzsment fontos projektjein gyakran alkalmazza a feladatok delegációját.
  • A külügyminisztérium delegációt bízott meg a nemzetközi tárgyalások vezetésével.

Eredet: A "delegáció" szó a latin "delegare" igéből származik, ami 'megbízni', 'küldeni' jelentéssel bír. A szó gyökere a "de-" (le, lefelé) előtag és a "legare" (küldeni, megbízni) igéből tevődik össze, tehát alapvetően a 'megbízás' vagy 'küldetés' folyamatát jelöli.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: delegáció jelentése magyarul