Idegen szavak szótára

despotizmus jelentése

Despotizmus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ despotizmus jelentése közérthetően itt.

(politika) önkényuralom, zsarnokság → egy olyan kormányzati vagy irányítási forma, amelyben a hatalom korlátlan és gyakran önkényes módon összpontosul egy személy vagy egy szűk csoport kezében

(történelem) zsarnoki uralom → történelmi vonatkozásban olyan államforma, ahol a hatalmat despoták gyakorolták, akiknek abszolút uralmuk volt

A despotizmus kifejezés olyan kormányzati rendszerekre utal, ahol a hatalmat egyeduralmi jelleggel egyetlen személy vagy egy kis csoport birtokolja, gyakran elnyomó és önkényes módon. Ez az uralmi forma ellentétben áll a demokratikus vagy jogállami rendszerekkel, ahol a hatalom megosztott és az egyéni szabadságjogokat tiszteletben tartják.

Példamondat:

  • A történészek gyakran hivatkoznak a despotizmusra, amikor olyan uralkodókat elemzenek, mint Nagy Sándor vagy a római császárok.
  • A modern despotizmus példái közé tartoznak olyan rezsimek, ahol a diktátorok korlátozzák a sajtószabadságot és más alapvető emberi jogokat.
  • A polgárok ellenállása a despotizmus ellen gyakran forradalmi mozgalmakhoz vezet.

Eredet: A "despotizmus" szó a görög "despotēs" szóból származik, ami 'úr', 'fejedelem' vagy 'hatalmat gyakorló' jelentéssel bír. A despotēs szó összefüggésben áll a "despotes" (ház ura, földesúr) kifejezéssel, ami az ókorban és a középkorban gyakran használt rang volt a Kelet-Római Birodalomban.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: despotizmus jelentése magyarul