Idegen szavak szótára

diplomácia jelentése

Diplomácia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ diplomácia jelentése közérthetően itt.
  1. (nemzetközi kapcsolatok) országok közötti hivatalos kommunikáció és tárgyalás → a nemzetközi viszonyok kezelése, konfliktusok elkerülése vagy megoldása céljából
  2. (politika) külpolitikai eszközök, módszerek és az ezt képviselő emberek → a békés együttműködés elősegítése, kapcsolatok fejlesztése más államokkal
  3. (átvitt) ügyes, taktikus kommunikáció és problémamegoldás → személyes vagy szervezeti szinten a konfliktusok kezelésére, az érdekek egyeztetésére
  4. (átvitt 2) óvatosság, ravaszság → egy nehéz helyzet "ügyes" megoldása

A diplomácia a nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció fontos eszköze, amely segít az országok közötti békés együttélés fenntartásában, konfliktusok elkerülésében és megoldásában. Diplomáciai tevékenységek magukba foglalhatják a tárgyalásokat, megállapodásokat, konferenciákat és más kommunikációs formákat, amelyek célja az államok közötti kapcsolatok erősítése és a közös érdekek előmozdítása. Az ügyes diplomácia képes elősegíteni a nemzetközi stabilitást, a gazdasági együttműködést és a kulturális cserét. Átvitt értelemben a diplomácia kifejezést használják azokra az ügyes kommunikációs és tárgyalási készségekre is, amelyek szükségesek a különböző érdekek közötti egyensúly megteremtéséhez és a konfliktusok békés megoldásához.

Példamondat:

  • A diplomáciai erőfeszítések hozzájárultak a két ellenséges ország közötti békeszerződés megkötéséhez.
  • Az üzleti tárgyalásokon alkalmazott diplomácia segíthet sikeres megállapodások elérésében, még az ellentétes érdekek ellenére is.
  • A jó diplomaták képesek hídakat építeni az emberek és országok között, elősegítve a megértést és a közös célok felé való haladást.

Eredet: A "diplomácia" szó a francia "diplomatie" kifejezésből származik, ami a latin "diploma" szóból ered, jelentése 'hajtogatott papír', ami a hivatalos okmányokra, megbízólevelekre utal. A diplomácia gyakorlata már az ókori civilizációkban is jelen volt, de mint intézményesült gyakorlat, a modern államok kialakulásával és a nemzetközi jog fejlődésével vált elterjedtté. A diplomácia ma is elengedhetetlen a nemzetközi kapcsolatok és a globális rend fenntartásában.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: diplomácia jelentése magyarul

Vidanet banner