Idegen szavak szótára

hedonista jelentése

Hedonista jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ hedonista jelentése közérthetően itt.
  1. csak az élvezeteknek élő, élvhajhász, az érzéki örömöket kereső
  2. a hedonizmus, mint filozófia híve

A hedonista szót olyan emberre használjuk, aki csak az élvezeteknek él, kifejezetten keresi a testi örömöket (pl. szeret jókat enni) és elutasít mindent, ami számára kellemetlen, vagy rossz érzéseket kelt. Nagyon leegyszerűsítve a hedonista (ember) arra törekszik, hogy a lehető legtöbb élvezetet érje el a lehető legkevesebb fájdalom mellett. A hedonista szó egyébként a görög hedonista filozófiából ered.

A hedonista jelentése magyarul, példamondattal:

  • Csilla igazi hedonista, akinek a vérében van a vidámság, az optimizmus, és a boldogság iránti vágy.
  • Az életének minden pillanatában az élvezetekre fókuszáló hedonista ember sosem elégszik meg azzal, ami van.
  • A hedonista életmódnak az is lehet az ára, hogy az ember túlzásba viszi az alkoholfogyasztást az élvezetek folyamatos hajhászása miatt.
  • A hedonista életfilozófia szerint mindenki szabadon élvezheti az élet örömeit, amennyiben nem árt másoknak.

Eredet: A hedonista szó eredete a görög "hedonē" (öröm) szóra vezethető vissza. Az ókori görög filozófusok között a hedonizmus olyan tan volt, amely szerint az emberi boldogság és élet értelme az érzéki örömökben rejlik. Az élvezetek és az örömök keresése tehát a hedonista filozófia központi eleme. A hedonista életmód és filozófia máig jelen van az emberek életében, és továbbra is vitatott kérdés a filozófiai körökben.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: hedonista jelentése magyarul