Idegen szavak szótára

húsvét jelentése

Húsvét jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ húsvét jelentése közérthetően itt.
  1. (keresztény ünnep) a hús magunkhoz vételének első napja → a húsvét a 40 napos böjt lezárulását jelzi, erre utal a szó is, ugyanis ez az a nap, amikor a böjtöt követően ismét húst vehetünk magunkhoz (hús-vét)

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, amely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli a keresztrefeszítése utáni harmadik napon. A húsvét időpontja változó, általában március és április között van. A húsvét a kereszténységben az újjászületés és a remény ünnepe, amely a Jézus által elért győzelmet ünnepli a halál felett.

A húsvét jelentése magyarul, példamondattal:

  • A katolikusoknál böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után a húsvét az a nap, amikor először szabad húst enni.
  • A húsvét előtti pénteket, amikor Jézus Krisztus keresztre feszítése történt, nagypénteknek nevezik.
  • Húsvétvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartanak.
  • Húsvéthétfő a locsolkodás és a húsvéti tojáskeresés napja. 
  • Magyarországon húsvétkor szokásosan füstölt sonkát, tojást, fonott kalácsot, egyes régiókban sárgatúrót, szárazkolbászt, valamint különféle édességeket tesznek az asztalra.

A húsvét szó a „hús” és „vét” szavakból jött lére: húsvét jelentése → a nap, amikor a böjt után ismét húst vehetünk magunkhoz (húst ehetünk).A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, amely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli a keresztrefeszítése utáni harmadik napon. A húsvét időpontja változó, általában március és április között van. 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: húsvét jelentése magyarul

Vidanet banner