Idegen szavak szótára

junta jelentése

Junta jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ junta jelentése közérthetően itt.
  1. (katonai) katonai kormányzó testület → a hatalom erőszakos megragadására szövetkezett, magas rangú katonatisztekből álló csoport
  2. (általános) szövettség, bizottság, egyesülés, egyesület, tanács → emberek egy csoportja, akik egy adott cél érdekében együtt dolgoznak vagy döntéseket hoznak

A junta kifejezés egyrészt katonai tanácsra vagy kormányzó testületre utal, különösen olyan helyzetekben, ahol a hatalomra jutás egy államcsíny vagy forradalom eredménye. Másrészt a kifejezés általánosabb értelemben is használható egy bizottság vagy tanács leírására, amely egy adott cél érdekében működik együtt.

Példamondat:

  • A junta uralma alatt az országban kemény katonai rendszabályok léptek életbe, és sokan szenvedtek a zsarnoki rendszer alatt.
  • Az államcsínyt követően a junta átvette a hatalmat, és a demokratikus intézmények megszűntek működni.
  • A vállalat belső junta a válságkezelési stratégiáról tartott megbeszélést, és határozott lépéseket tettek a helyzet javítása érdekében.

Eredet: A "junta" szó a spanyol "junta" szóból származik, amelynek jelentése 'együtt', 'összejövetel' vagy 'bizottság'. A spanyol eredet a latin "iunctus" szóból ered, amely 'összekötött', 'csatlakoztatott' jelentésű, és a "iungere" (összekapcsolni, egyesíteni) igéből ered. A kifejezés a 16. századtól kezdve került be az angol és más nyelvekbe, különösen a katonai diktatúrákra való utalásként Dél-Amerikában és más régiókban.

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár, jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: junta jelentése magyarul