Idegen szavak szótára

katarzis jelentése

Katarzis jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ katarzis jelentése közérthetően itt.
  1. érzelmi megtisztulás élménye → olyan élmény, ami az embert életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkallja (értelmi és érzelmi értelemben egyaránt)
  2. (irodalom)  a drámai művekben a szereplő érzelmi megtisztulása → az irodalmi mű azon hatásmódja, amellyel az embert a hétköznapok világából kiemeli és magasabb, megtisztult erkölcsi, lelki világba emeli
  3. (irodalom 2)  a drámai művekben a nézők érzelmi megtisztulása → a mű olvasása, hallgatása, megtekintése során a főhősben és a nézőben bekövetkező megrendült, emelkedett, megtisztult lelkiállapot

A katarzis az ókori görög drámákból származik és eredetileg a nézők érzelmi megtisztulását jelölte a tragédia során érzett félelem és részvét hatására. A modern pszichológiában a katarzis az érzelmi felszabadulás és megtisztulás érzését jelenti, amely gyakran az erős érzelmek vagy feszültségek megélésével és kiengedésével jár.

A katarzis jelentése példamondattal:

  • A pszichoterápia során gyakran előfordul katarzis, amikor a páciens mélyen elnyomott érzéseit engedi szabadjára.
  • Sokan a művészetet és a kreativitást használják katarzisra, hogy feldolgozzák érzéseiket.
  • Az ókori görög drámák célja részben a katarzis elérése volt a nézőkben.
  • Erdő Péter bíboros azt mondta a pápa látogatásáról, hogy "tiszta katarzis".
  • Az ókori görög filozófustól, Arisztotelésztől származik a katarzis fogalma, amely a színjáték során a nézőben a feszültség oldását jelenti a színdarab végén.
  • A katarzis a mű hősének lelkében végbemenő megtisztulás, vagyis az a pillanat, amikor a feszültséget okozó érzések feloldódnak.

Eredet: A "katarzis" szó a görög "katharsis" szóból származik, ami "tisztítás" vagy "megtisztulás" jelentésű.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: katarzis jelentése magyarul