Idegen szavak szótára

kaukusz jelentése

Kaukusz jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kaukusz jelentése közérthetően itt.
  1. (politika 1) titkos tanácskozás, zártkörű pártmegbeszélés
  2. (politika 2) jelölőgyűlés, pártválasztmány

A "kaukusz" kifejezés elsősorban a politikai kontextusban használatos, különösen az Egyesült Államokban, ahol a különböző politikai pártok tagjai rendszeresen tartanak ilyen zártkörű tanácskozásokat, különösen a választási időszakok előtt. Ezek a megbeszélések lehetőséget biztosítanak a párttagok számára, hogy megvitassák és döntsék el a párt stratégiáját, jelöltjeit és politikai álláspontjait.

Példamondat:

  • A kaukusz ülésen a párttagok megvitatták a közelgő választások stratégiáját.
  • A demokrata kaukusz fontos döntést hozott a jelöltek támogatásával kapcsolatban.
  • A republikánus kaukusz zárt ajtók mögött tartotta megbeszélését.

Eredet: A "kaukusz" szó eredete vitatott, de néhány forrás szerint az amerikai őslakos algonkin nyelvből származik, ahol egyes feltételezések szerint "caw-cawaassough" vagy "cau´-cau-as´u" jelentette az "összegyűlést" vagy "tanácskozást". Más elméletek szerint a szó a 18. századi angliai kávéházi politikai csoportosulásokból ered. A kifejezés ma elsősorban a politikai pártok belső gyűléseire és megbeszéléseire utal. (A szó angolul caucus formában létezik.)

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kaukusz jelentése magyarul