Idegen szavak szótára

lichthof jelentése

Lichthof jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ lichthof jelentése közérthetően itt.
  1. (építészet) világítóudvar, fényudvar, vakudvar → egy épület belsejében kialakított nyitott vagy fedett udvar, amely a természetes fény beáramlását teszi lehetővé az épület központi részeibe

A lichthof (német szó, jelentése: 'fényudvar') egy építészeti elem, amelyet különösen a 19. és a 20. század fordulóján tervezett épületekben alkalmaztak gyakran. Célja, hogy természetes fényt biztosítson az épület belsejébe, különösen azokba a részekbe, amelyek távol esnek a külső falaktól és ablakoktól. A lichthofok gyakran díszítették növényekkel, szobrokkal és más művészeti alkotásokkal, így nemcsak funkcionális, hanem esztétikai szerepet is betöltenek.

Példamondat:

  • Az egyetemi könyvtár lichthofja kellemes olvasóteret biztosít a diákok számára.
  • A lichthof kialakítása javítja az épület belső tereinek világítását.
  • Az új irodaház tervezésekor különös figyelmet fordítottak a lichthof méretére és elhelyezkedésére, hogy maximalizálják a természetes fény hasznosítását.

Eredet: A "lichthof" német eredetű kifejezés, ahol a "Licht" (fény) és a "Hof" (udvar) szavak összetételével jött létre. Az építészetben használt fogalom, amely a természetes fény beáramlását segítő belső udvarokra utal.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: lichthof jelentése magyarul