Idegen szavak szótára

literális jelentése

Literális jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ literális jelentése közérthetően itt.
  1. szó szerinti, betű szerinti → olyan értelmezés vagy kifejezés, amely pontosan követi a szavak eredeti, alapvető jelentését

A "literális" megközelítés a szövegek, kijelentések vagy utasítások olyan értelmezése, amely szigorúan ragaszkodik a szavak szó szerinti jelentéséhez. Ellentétben az átvitt értelmezéssel, a literális olvasat nem keres mögöttes jelentéseket vagy szimbolikus értékeket. Ez különösen fontos a jogi szövegekben, programozásban és más pontos megfogalmazást igénylő területeken.

Példamondat:

  • A szerződésben foglaltakat literálisan kell értelmezni.
  • A programozásban a literális értékek pontosan azt jelentik, amit a kód megad.
  • Amit Pityu korábban mondott, azt literálisan, vagyis szó szerint értette.

Eredet: A "literális" szó a latin "literalis" kifejezésből származik, ami 'betűkhöz tartozó', 'betű szerinti' jelentéssel bír. A latin "litera" (betű) szóból ered, és az irodalom, nyelvtan és más kapcsolódó területeken használják a szavak és kifejezések szó szerinti, pontos értelmezésére utalva.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: literális jelentése magyarul