Idegen szavak szótára

mastectomia jelentése

Mastectomia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ mastectomia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) mell eltávolítása, melleltávolító műtét → orvosi beavatkozás, amely során a mell egy részét vagy egészét eltávolítják, gyakran mellrák vagy annak kockázata miatt

A mastectomia (ejtsd: masztektómia) egy sebészeti eljárás, amelyet mellrák kezelésére vagy a mellrák kialakulásának megelőzésére alkalmaznak olyan esetekben, amikor nagy a kockázata a betegségnek. A műtétet követően gyakran mellrekonstrukciós eljárásokat is végeznek, hogy helyreállítsák a mell formáját és méretét. A mastectomia jelentős fizikai és érzelmi hatással lehet az érintett nőkre, így a döntés előtt átfogó tájékoztatásra és támogatásra van szükség.

Példamondat:

  • A beteg a mastectomia mellett döntött, miután megtudta, hogy magas a mellrák kialakulásának kockázata.
  • A mastectomia után a páciens részt vett egy mellrekonstrukciós műtéten is.
  • A mastectomia súlyos döntés, amely alapos megfontolást és orvosi tanácsadást igényel.

Eredet: A "mastectomia" szó a görög "mastos" (mell) és "ektome" (eltávolítás) szavak összetételéből ered, ami szó szerinti fordításban 'a mell eltávolítását' jelenti. Az eljárás a mellrák kezelésének egyik fő módszere, amelyet az esetek súlyosságától függően alkalmaznak, célja a daganatos sejtek eltávolítása és a betegség terjedésének megakadályozása.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: mastectomia jelentése magyarul