Idegen szavak szótára

mizantróp jelentése

Mizantróp jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ mizantróp jelentése közérthetően itt.
  1. embergyűlölő, emberkerülő → olyan személy, aki általános ellenszenvet, gyűlöletet vagy közönyt érez más emberek iránt

A mizantrópia a társadalom vagy az emberiség iránti általános ellenszenv, gyűlölet vagy közöny érzését jelenti. A mizantróp személyek gyakran kerülik a társas kapcsolatokat, és kritikusan, negatívan tekintenek az emberi természetre és az emberek cselekedeteire. A mizantrópia mögött gyakran mélyebb pszichológiai okok, negatív tapasztalatok vagy a társadalommal kapcsolatos csalódások állhatnak.

Példamondat:

  • A mizantróp író műveiben gyakran kritizálja az emberi természet gyengeségeit.
  • A mizantróp magatartás néha mély személyes csalódásokból eredhet.
  • A mizantróp nézetek ellenére sokan képesek változtatni hozzáállásukon, ha pozitív emberi kapcsolatokat tapasztalnak.

Eredet: A "mizantróp" szó a görög "misein" (gyűlölni) és "anthrōpos" (ember) szavakból származik, és szó szerinti fordításban 'embergyűlölőt' jelent. A mizantrópia kifejezés azokra az emberekre utal, akik általában negatívan állnak az emberiséghez, és gyakran kerülik a társas érintkezést.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: mizantróp jelentése magyarul