Idegen szavak szótára

neutropénia jelentése

Neutropénia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ neutropénia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) a neutrofil granulociták alacsony szintje a vérben → ezek a leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek, melyek a teljes állomámny kb. 45-70%-át adják

A neutropénia egy olyan állapot, amelyben a neutrofil granulociták száma a vérben anormálisan alacsony, ami csökkentheti a szervezet képességét a fertőzésekkel szembeni védekezésre. A neutrofilek a fehérvérsejtek egy típusa, amelyek fontos szerepet játszanak a bakteriális és gombás fertőzések elleni harcban. A neutropénia különböző okokból alakulhat ki, beleértve bizonyos gyógyszerek vagy kezelések mellékhatásait, valamint különböző alapbetegségeket, mint a vérbetegségek vagy az autoimmun állapotok. A kezelés a neutropénia okától függ, és magában foglalhatja a fertőzések megelőzésére szolgáló intézkedéseket, valamint a kiváltó ok kezelését.

Példamondat:

  • A kemoterápia egy gyakori mellékhatása a neutropénia, ami miatt a betegeknek extra óvintézkedéseket kell tenniük a fertőzések elkerülése érdekében.
  • Az orvosok rendszeresen ellenőrzik a neutrofil szintet a vérben a neutropénia korai felismerése és kezelése érdekében.
  • A neutropénia kezelésére néha növekedési faktorokat használnak, hogy stimulálják a neutrofilek termelődését a csontvelőben.

Eredet: A "neutropénia" szó a "neutro-" (neutrofil granulocitákat jelölő előtag) és a "-pénia" (alacsony szintet jelölő görög eredetű utótag) összetételéből származik, amely közvetlenül utal a vérben található neutrofil granulociták alacsony szintjére. Ez az állapot különös figyelmet igényel az egészségügyi szakemberek részéről, mivel jelentősen növeli a fertőzések kockázatát.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: neutropénia jelentése magyarul

Vidanet banner