Idegen szavak szótára

nihilizmus jelentése

Nihilizmus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ nihilizmus jelentése közérthetően itt.
  1. (filozófia) az élet és létezés értelmét tagadó, az erkölcsök és tettek hiábavalóságát hirdető nézet
  2. (általános) minden szabály, elv, törvény, erkölcs tagadása
  3. (történelem) a feudális világot mindenestől elutasító és annak megdöntésére irányuló szellemi mozgalom a 19. századi cári Oroszországban

A nihilizmus legismertebb értelemzésében egy filozófiai elv, amely tagadja az általánosan elfogadott értékek, az erkölcs, valamint élet és a létezés értelmét. A nihilizmus szerint nincsenek értékek, célok vagy erkölcsi alapelvek, amelyek meghatároznák az emberi életet. A nihilizmusnak több formája is létezik, ideértve a morális nihilizmust (amely szerint nincsenek erkölcsi alapelvek), a metafizikai nihilizmust (amely szerint nincs valóság vagy létezés) és az egzisztenciális nihilizmust (amely szerint az életnek nincs objektív értelme).

Példamondat:

  • A nihilizmus tagadja az objektív értékek és az élet értelmének létezését, amelyet sokan pesszimista nézetnek tartanak.
  • A morális nihilizmus szerint nincsenek objektív erkölcsi alapelvek, amelyek meghatároznák a helyes és helytelen cselekedeteket.
  • Az egzisztenciális nihilizmus az a filozófiai elv, amely szerint az életnek nincs objektív célja vagy értelme.

Eredet: A nihilizmus szó a latin "nihil" szóból származik, amely "semmi" vagy "nincs" jelentéssel bír. Az elnevezés megalkotója Friedrich Heinrich Jacobi (1743–1818) német teológus, de elterjedése főként Ivan Turgenyev 1862-es Apák és fiúk című regényének köszönhető.

Forrás: Wikipédia a nihilizmusról + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: nihilizmus jelentése magyarul