nutri-score

  1. (életmód) élelmiszerek tápértékét jelző rendszer → a Nutri-Score egy ötszintű skálán (A-tól E-ig) és színkódokkal (sötétzöldtől pirosig) jelöli az élelmiszerek tápértékét, segítve a fogyasztókat az egészségesebb választásban.

 

A Nutri-Score egy frontális tápértékjelölő rendszer, amely az élelmiszerek és italok tápértékprofilja alapján osztályozza azokat. A rendszer figyelembe veszi az energiatartalmat, a cukor-, telített zsírsav- és sótartalmat, valamint a rost-, fehérje- és gyümölcs-, zöldség- és olajos magvak arányát. Az így kapott pontszám alapján az élelmiszer egy betű- és színkódot kap, ahol az "A" (sötétzöld) a legkedvezőbb, míg az "E" (piros) a legkevésbé kedvező besorolást jelenti. Ez a jelölés segíti a fogyasztókat abban, hogy gyorsan és könnyen összehasonlíthassák a termékek tápértékét, és egészségesebb döntéseket hozhassanak vásárláskor. Magyarországon is egyre több terméken találkozhatunk a Nutri-Score jelöléssel, mivel a gyártók és kereskedők önkéntesen alkalmazzák azt a fogyasztók tájékoztatására.

 

Példamondat:

  • A müzli csomagolásán látható Nutri-Score jelölés segített eldönteni, melyik termék a táplálóbb.
  • A vásárlók egyre inkább figyelembe veszik a Nutri-Score besorolást az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásakor.
  • A gyártó csökkentette a termék cukortartalmát, hogy jobb Nutri-Score besorolást érjen el.

 

Eredet: A Nutri-Score rendszert Franciaországban fejlesztették ki 2017-ben azzal a céllal, hogy egyszerű és érthető módon segítse a fogyasztókat az élelmiszerek tápértékének megértésében és az egészségesebb választásokban. Azóta több európai ország is átvette és alkalmazza ezt a jelölést.

Rokon értelmű szavak: tápértékjelölés, élelmiszerjelölés, táplálkozási címke.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  
Vidanet banner