Idegen szavak szótára

paletta jelentése

Paletta jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ paletta jelentése közérthetően itt.
  1. (művészet) festőtálca → festőművészek által használt ovális formájú tálca, amelyen a színeket keverik ki
  2. (átvitt) kínálat, választék → a rendelkezésre álló lehetőségek széles választéka

A paletta a művészetben használt lapos tárgy, amely általában fa, műanyag vagy egyéb anyagból készül, és amelyen a festők a különböző színeket keverik. A paletta kialakítása lehet kerek, ovális vagy egyéb formájú, gyakran egy lyukkal az egyik oldalán, hogy a festő a lyukba ujjat beduva kényelmesen tarthassa. Átvitt értelemben a "paletta" kifejezést használják az elérhető lehetőségek vagy választékok széles körének leírására, legyen szó színekről, opciókról vagy eszközökről egy adott területen.

Példamondat:

  • A festő elővette a palettáját, hogy elkészítse a naplemente színeit.
  • A tervező bemutatta a különböző anyagok palettáját a vásárlónak.
  • A vállalat szolgáltatásainak palettája minden ügyfél igényét kielégíti.

Eredet: A "paletta" szó az olasz "paletta" kifejezésből származik, ami 'kis lapátot' jelent, utalva az eszköz formájára és funkciójára a festékkeverésben. Az olasz szó a latin "pala" (lapát, gereblye) szóból ered. A paletta mint eszköz a reneszánsz idején vált elengedhetetlenné a festőművészeti gyakorlatban, és azóta is alapvető kelléke a festőművészeknek.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: paletta jelentése magyarul

Vidanet banner