Idegen szavak szótára

patrióta jelentése

Patrióta jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ patrióta jelentése közérthetően itt.
  1. hazafi → hazáját szerető, hazája iránt elkötelezett személy

A patrióta olyan személy, aki nagyra értékeli és szereti saját országát, és hajlandó tenni is azért, hogy országa erős és sikeres legyen. A patrióta elkötelezett az országával kapcsolatos ügyek és értékek iránt, és igyekszik mindenáron megvédeni ezeket. A patrióta lehet akár egy átlagos állampolgár, vagy akár egy közéleti személyiség is. (lásd. még → lokálpatrióta jelentése).

A patrióta jelentése magyarul, példamondattal:

  • Károly nemzeti érzelmű, patrióta gondolkodású embernek tartja magát.
  • Péter igazi patrióta, még háború esetén sem hagyná el hazáját, hanem küzdene a megszállók ellen.
  • A miniszterelnök igazi patrióta beszédét mondott, amit a hallgatóság tapssal és örömujjongással jutalmazott.
  • János igazi patrióta, aki fontosnak tartja az országával kapcsolatos értékeket és ügyeket, és aktívan részt vesz az országa politikai, társadalmi és gazdasági életében.

Eredet: A patrióta szó a görög "patrisz" szóból származik, ami "otthon", ill. ."haza" jelentéssel bír. A szó eredetileg arra utalt, hogy valaki az otthonához vagy a szülőföldjéhez kötődik, és elkötelezett az ottani értékek és hagyományok iránt. A modern értelemben vett patrióta fogalma azonban az idők során kibővült, és ma már általában az országszeretetre és az ország iránti elkötelezettségre utal.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: patrióta jelentése magyarul