Idegen szavak szótára

pszichopata jelentése

Pszichopata jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ pszichopata jelentése közérthetően itt.
  1. (pszichológia) antiszociális személyiségzavarban szenvedő → jellemzői az együttérzés hiánya, ill. a manipulatív, azaz másokat befolyásoló viselkedés
  2. (általános) önző és manipulatív módon viselkedő személy → mások érzéseivel nem törődő magatartás, ill. ilyen magatartást tanúsító személy

A pszichopata kifejezés olyan emberekre utal, akik nem képesek másokkal együttérezni, gyakran manipulálják a körülöttük lévőket, és nem érzik a bűntudatot tetteik miatt. Ez a viselkedés általában egy mélyreható személyiségzavar, az antiszociális személyiségzavar jele. A pszichopaták gyakran képesek nagy hatással lenni másokra manipulatív képességeikkel. Bár nem minden pszichopata válik bűnözővé, a bűnügyi pszichológia fontosnak tartja az ilyen személyiségjegyek vizsgálatát az erőszakos cselekmények megértése szempontjából.

Példamondat:

  • A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele.
  • A pszichopata ember nem képes őszinte érzelmeket érezni.
  • A pszichopata gyakran nem mutat valódi sajnálatot vagy bűntudatot tetteiért.
  • Egyes filmek és könyvek pszichopaták történeteit mesélik el, kiemelve manipulatív és érzéketlen viselkedésüket.
  • A pszichológusok és kutatók megpróbálják megérteni, mi okozza a pszichopata viselkedést, hogy jobban kezelhessék vagy megelőzhessék.

Eredet: A "pszichopata" szó a görög "psyche" (lélek) és "pathos" (szenvedés, betegség) szavakból származik, amelyek összekapcsolódva azt jelentik, hogy a lélekben valamilyen betegség van. Ez a kifejezés a 19. században kezdett elterjedni a pszichológia és a pszichiátria területén a súlyos antiszociális viselkedés leírására.

Forrás: Wikipédia -> antiszociális személyiségzavar + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pszichopata jelentése magyarul

Vidanet banner