1. engedetlen, ellenszegülő, makacs → valaki, aki szándékosan nem hajlandó engedelmeskedni az utasításoknak vagy szabályoknak
  2. rendbontó módon ellenkező
  3. makacsul szembeszegülő
  4. rendbontóan szabálysértő

A "renitens" jelzővel olyan személyeket vagy viselkedést írunk le, akik vagy ami ellenállnak, nem hajlandóak engedelmeskedni, makacsul ellenkeznek a szabályokkal, utasításokkal vagy elvárásokkal szemben. Gyakran használják oktatási, pszichológiai és munkahelyi környezetben, amikor valakinek az engedetlensége vagy ellenállása problémát jelent a csoportmunkában, a tanulási folyamatban vagy a szervezeti fegyelemben. A renitens magatartás komoly kihívást jelenthet a változáskezelés, a terápiás beavatkozások és a csapaton belüli együttműködés szempontjából.

Példamondat:

  • A szabálysértők között volt három renitens kutyasétáltató, akik a megengedett 500 méternél távolabbra mentek lakóhelyüktől. Őket a rendőrség azonnal meg is büntette.
  • Bea renitens tinilány volt, egyszer a rendőrök vitték haza a Balaton partjáról, mert illegálisan kempingeztek.
  • Egy most készülő törvénytervezet szerint kitilthatják a renitens képviselőket a parlementből.

Eredet: A "renitens" szó a latin "renitens" jelen idejű melléknévből származik, ami az "ellenállni" jelentésű "reniti" ige alakja. A latin "re-" előtag (vissza, ismét) és a "niti" ige (támaszkodni, erőlködni) kombinációjából áll, így az alapvető jelentése 'ellenállni', 'makacsul szembeszállni'. Ez a szó a magyar nyelvbe a közvetlen latin hatás révén került, és főleg írott vagy formális kontextusban használják a makacsság vagy az engedetlenség kifejezésére.

Rokon értelmű szavak: ellenszegülő, makacs, engedetlen, ellenálló, dacoló.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: renitens jelentése magyarul

Vidanet banner