1. webcím,  egységes erőforrás-azonosító → az interneten található erőforrások (például weboldalak, képek, videók) címének meghatározására szolgáló szabványos formátum

Az "URL" (Uniform Resource Locator) olyan cím, amely egy adott erőforrás helyét határozza meg az interneten. Az URL tartalmazza a protokollt (pl. http, https), a domain nevet (pl. www.example.com), és gyakran az erőforrás pontos helyét (pl. /index.html). Az URL-ek segítenek a felhasználóknak és a böngészőknek megtalálni és elérni az interneten található különféle tartalmakat.

Példamondat:

  • Minden weboldalnak saját URL-je van, amelyet a böngésző címsorába írva közvetlenül elérhetünk.
  • Az URL megadásával könnyedén megoszthatjuk a kedvenc oldalainkat barátainkkal.
  • A biztonságos weboldalak URL-je általában "https" protokollal kezdődik, ami titkosított kapcsolatot jelent.

Eredet: Az "URL" a "Uniform Resource Locator" rövidítése, ami szó szerinti fordításban 'egységes erőforrás-azonosítót' jelent. Az URL fogalmát Tim Berners-Lee, a World Wide Web egyik alapítója vezette be az 1990-es évek elején, mint az internetes erőforrások egységes címzési rendszerét. Azóta az URL-ek az internet alapvető elemévé váltak, lehetővé téve az információk és erőforrások gyors és hatékony elérését.

Rokon értelmű szavak: webcím, internetes cím, link, hivatkozás.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: URL jelentése magyarul

Vidanet banner