Kiejtés: völuté
- francia alapmártás → vaj, liszt és többynire csirke alapléből készülő világos színű és krémes állagú mártás, mely leginkább a besamelmártáshoz hasonlít
A velouté jelentése magyarul, példamondattal:
- A velouté és a besamel között az a különbség, hogy a veloutéhoz tej helyett csirke alaplét adnak a főzés során.
- A velouté a francia konyha egyik „anyaszósza”, amelyet Auguste Escoffier séf a XX. század elején sorolt fel a barna mártás, a paradicsommártás, a besamel és a hollandi mártás mellett a legfontosabbként.
- A velouté szósz igazán egyszerűen elkészíthető, csak vaj, liszt és csirke alaplé kell hozzá.
- A hal velouté úgy készül, hogy csirke alaplé helyett hal alaplét használnak.
A velouté egy francia szó: velouté jelentése → ’bársonyos’
Forrás: jelentese.hu gyűjtés
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: velouté jelentése magyarul