Idegen szavak szótára

vis maior jelentése

Vis maior jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ vis maior jelentése közérthetően itt.
  1. előre nem látott és elháríthatatlan akadály, ami gátolja valaminek a teljesítését (és így felment az adott kötelezettség teljesítése alól)
  2. 'felsőbb erő', 'isteni erő', 'kényszerítő erő', 'nagyobb erő'

Vis maiorról akkor beszélünk, ha olyan esemény következik be, ami előre nem látható, nem jósolható meg és ez az esemény meggátolja valaminek a teljesülését. A vis major tehát általában olyan akadályt jelöl, amit a legnagyobb gondosság és odafigyelés ellenére sem hárítható el. A vis maior olyan veszteséget jelenthet, ami természetes okból származik, akár természeti katasztrófából eredendően és sem a szorgalom, sem az odafigyelés nem akadályozhatta volna meg a bekövetkezését.

Vis maior lehet például egy elemi kár (földrengés), vagy akár egy váratlanul bekövetkező gazdasági válság is. A vis maior kifejezés gyakran jelenik meg szerződésekben, ezzel zárják ki a felelősséget olyan esetekben, amikor egy kiszámíthatatlan esemény következik be. 

A vis maior jelentése példamondattal:

  • A lakásbiztosítások általában vis maior esetén (pl. földrengés, tornadó, jégeső, viharkár) nem fizetnek.
  • Az Edda énekese váratlanul megbetegedett, így vis maior helyzetre hivatkozva lemondta a miskolci koncertet.
  • A lakásbiztosítás vis maior esetén nem téríti meg a károkat. Vis maior körébe tartozik a földrengés és a tornadó.
  • Vis maior támogatás iránti kérelmet nyújtott be Vác önkormányzata a Magyar Államkincstárhoz, miután a városra lecsapó vihar komoly kárt okozott.

A vis maior latin szó: vis maior jelentése → 'nagyobb erő'

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: vis maior jelentése magyarul