Ágnes -> női név

Ágnes név eredete

Az Ágnes női keresztnév görög eredetű, a "hagnósz" szóból ered, jelentése: szűzies, tiszta, szemérmes. Egyes korábbi értelmezések szerint a latin "agnus" („bárány”) szóból származik, de ez csak a hangzás és a bárány szimbolikus jelentése miatti vélt azonosság. Az ógörög nyelvben a "hagnosz" szóból több név származik, és egyik becézett formája a Hagnész volt. Más források szerint a melléknév nőnemű alakjából, a "hagné"-ből ered. Latinul H nélkül, Agnes formában írták, amit a középkorban Magyarországon Ágnesnek ejtettek.

Az Ágnes név rokon nevei közé tartozik: Agnabella, Ági, Agnéta, Aglent, Bara, Baranka, Inez és Neszta.

Ágnes név jelentése

  1. szűzies
  2. tiszta
  3. szemérmes

Mikor van Ágnes névnap?

  • január 21.
  • január 28.
  • március 6.
  • június 8.
  • november 16.

Az Ágnes névhez több hagyomány, illetve nép is kapcsolódik. A népi időjóslás szerint, ha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vince enyhébb időt hoz. Egy rábaközi faluban így mondták: "Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, had teljék a pince". Az egyházi szokások szerint január 21-én, Ágnes napján a pápa megszenteli azokat a bárányokat, amelyek gyapjából készülnek az új érsekek beiktatására szánt palliumok, vagyis a fehér vállszalagok.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: Ágnes jelentése magyarul

Vidanet banner