1. rövid ideig tartó hőkezelés

A blansírozást általában zöldségek esetében alkalmazzák, zöldség fajtájától függően néhány percig forró, lobogó vízbe mártják a zöldséget, majd ezt követően hideg jeges vízben visszahűtik. A blansírozás eredményként a zöldség ropogós marad.

A blansírozás jelentése magyarul, példamondattal:

  • Szemben a főzéssel, blansírozás után a zöldségek ropogósak maradnak, erőteljes színüket megőrzik, kisebb lesz a C-vitaminvesztés, a zöldségek héja könnyen eltávolítható.
  • Blansírozás során a megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe helyezzük, majd kiemeljük és hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük, ami megakadályozza a további puhulást, így a zöldség ropogós marad. 
  • Az igazán finom rántott karfiol titka az előfőzés, vagyis a blansírozás. 

A blansírozás francia eredetű szó: blanchir jelentése → 'tisztáz', 'tisztít'

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: blansírozás jelentése magyarul

Vidanet banner