Idegen szavak szótára

amazon jelentése

Amazon jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ amazon jelentése közérthetően itt.
  1. (mitológia) harcos női törzs, illetve annak tagjai a görög mitológiában
  2. (átvitt) harcias, férfias nő

Az amazon a görög mitológiában egy harcos nőkből álló törzs neve. Ezek a nők híresek voltak bátorságukról, ügyességükről és harci készségükről. A mitológia szerint gyakran harcoltak a görög hősökkel és városállamokkal, és bár nők voltak, képesek voltak legyőzni férfi ellenfeleiket is.

Példamondat:

  • Az amazonok gyakran szerepeltek a görög mitológiai történetekben, mint például Héraklész, Akhilleusz és Thészeusz legendáiban.
  • Az amazonok képességei és bátorsága az évezredek alatt megihlette a nők harci szerepét ábrázoló történeteket és műalkotásokat.
  • Zsuzsa igazi amazonként küzdött, így megnyerte a futóversenyt.

Eredet: Az "amazon" szó a görög "Ἀμαζόνες" (Amazónes) szóból származik, amelynek eredetét nem lehet egyértelműen meghatározni. Egyes elméletek szerint a szó a görög "a-mazos" kifejezésből ered, ami "mell nélküli" jelentéssel bír, mivel a legendák szerint az amazonok eltávolították a jobb mellüket, hogy könnyebben tudjanak íjat használni. Más elméletek szerint a szó perzsa eredetű és "harcos" vagy "női harcos" jelentésű. A pontos eredet azonban vitatott és bizonytalan.

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: amazon jelentése magyarul