1. (orvosi) súlyos túlérzékenységi reakció → súlyos allergiás reakció, amely az egész testet érinti és gyorsan kialakul, gyakran életveszélyes

Az anafilaxia az allergiás reakciók legsúlyosabb formája, melynek során a szervezet kórosan erős immunreakciót mutat egy adott allergén hatására. A reakció gyorsan, néha néhány perc alatt is kialakulhat és komoly tünetekkel jár, mint például légzési nehézség, vérnyomásesés, vagy sokkos állapot. Az anafilaxia életveszélyes lehet, így azonnali orvosi beavatkozásra és epinefrin (adrenalin) adagolásra lehet szükség.

Az anafilaxia jelentése magyarul, példamondattal:

  • Méh- vagy darázsméregre allergiásoknál az anafilaxia a rovar csípését követően akár perceken belül jelentkezhet.
  • A búzaallergiások egy részénél a fizikai terhelés és a nagyjából egyidejű lisztes étel fogyasztás anafilaxiát okozhat.
  • Az anafilaxia sokszor szinte azonnali, vagy perceken, ritkábban órákon belül jelentkező számos különböző, ijesztő tünetet és életveszélyes állapotot produkál.

Eredet: Az "anafilaxia" szó a görög "ana" (ellen) és "phylaxis" (védelem) szavakból ered, ami "védekezés hiánya" jelentéssel bír.

Forrás: jelentese.hu + hu.wikipedia.org/wiki/Anafilaxia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: anafilaxia jelentése magyarul

Vidanet banner