1. (biológia) oxigén nélkül is életképes
  2. (sport) intenzív, rövid ideig végezhető mozgásfajta → a rendkívüli intenzitás miatt nem áll rendelkezésre elegendő oxigén
  3. (biológia 2) oxigéndús környezetben szaporodni képtelen

Az anaerob kifejezést leggyakrabban a biológiában használják olyan szervezetek vagy biológiai folyamatok jellemzésére, amelyek nem igényelnek oxigént az élethez vagy a működéshez. Az anaerob folyamatok gyakran olyan helyeken fordulnak elő, ahol kevés vagy egyáltalán nincs oxigén, így például a mélytengeri környezetben, a talajban vagy a szervezetünk bizonyos részeiben. A sportban az anaerob tevékenység olyan intenzív fizikai erőfeszítéseket jelent, amelyek során az izmok táplálásához már nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oxigén, így ez a mozgásfajta általában rövid ideig végezhető.

Példamondat:

  • Anaerob baktériumok oxigénmentes környezetben életképesek.
  • A fermentáció egy anaerob folyamat, amely cukorból alkoholt és szén-dioxidot állít elő.
  • A sprintelés és a súlyemelés anaerob tevékenységek, mert intenzív, rövid ideig tartó erőfeszítéseket igényelnek, ahol az izmok gyakorlatilag már oxigén nélkül fejtenek ki energiát.

Eredet: Az "anaerob" szó a görög eredetű: az "an-" előtag jelentése 'nélkül', az "aēr" szóé 'levegő', 'gáz', valamint a "-bios" szótag jelentése 'élet'. Tehát az eredeti jelentése 'levegő (oxigén) nélküli élet'.

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: anaerob jelentése magyarul

Vidanet banner