Idegen szavak szótára

antifasiszta jelentése

Antifasiszta jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ antifasiszta jelentése közérthetően itt.
  1. a fasiszta eszmék ellen fellépő → saját nemzetét felsőbbrendűnek gondoló, valamint mások jogait, véleményét elnyomók ellen küzdő, ill. fellépő (személy, illetve csoportosulás)

Az antifasiszta személyek vagy csoportok a fasizmus politikai ideológiája, gyakorlata és különböző megnyilvánulásai ellen lépnek fel. Az antifasiszta mozgalmak gyakran kiállnak a demokrácia, a szabadságjogok és az emberi méltóság védelmében, és szembehelyezkednek a totalitárius rendszerekkel, a rasszizmussal és a kirekesztéssel. Az antifasisztizmus az 1920-as és 1930-as években vált széles körben ismertté, reagálva a fasizmus és a nácizmus európai terjedésére. Ezzel a szóval így is találkozhatsz: antifa

Példamondat:

  • A résztvevők az antifasiszta tüntetéseken a szabadságjogokat és az emberi méltóságot védő értékek mellett szólaltak fel.
  • Az antifasiszta aktivisták küzdenek az emberi jogok és a demokrácia védelméért a szélsőjobboldali mozgalmak ellen.
  • A város antifasiszta mozgalma aktívan küzd a rasszizmus és a diszkrimináció ellen.
  • Az Antifasiszta akció (röviden antifa) olyan csoportok és szerveződések gyűjtőneve, amelyek küzdenek a fasizmus, a nacionalizmus és a rasszizmus ellen.

Eredet: Az "antifasiszta" szó az "anti-" (ellen) előtagból és az olasz eredetű "fasizmus" szóból áll össze. A fasizmus a 20. század elején Olaszországban kialakult politikai ideológia, amelyet Benito Mussolini vezetett, és később a náci Németországban Adolf Hitler által képviselt rendszerek is átvették. Az antifasiszta kifejezés így azokra az emberekre, csoportokra vagy mozgalmakra utal, amelyek ezen ideológiák és gyakorlatok ellen lépnek fel.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia az antifa jelentéséről

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: antifasiszta jelentése magyarul