Idegen szavak szótára

arbitrál jelentése

Arbitrál jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ arbitrál jelentése közérthetően itt.
  1. (jogi) semleges harmadik fél döntése alapján rendez → olyan vitarendezési módszer, amelyben a felek megbíznak egy vagy több független személyt (arbitrátort), hogy döntsön az ügyben és a döntést a felek kötelesek elfogadni
  2. (általános) ítéletet, döntést hoz
  3. (tőzsde) arbitrázs műveletet hajt végre → értékpapírok árfolyamkülönbségére alapozott műveletet végez a tőszsdén

A "arbitrál" kifejezés egy jogi eljárásra utal, amelyben a vitában álló felek egy vagy több semleges harmadik fél által hozott döntést fogadnak el annak érdekében, hogy elkerüljék a bírósági eljárást. Az arbitrálás előnye lehet, hogy gyorsabb, kevésbé formális és költséghatékonyabb, mint a hagyományos bírósági eljárás. Az arbitrál ezen kívül egy tőzsdei műveletre is utal, melynek során az arbitráló az értékpapírok gyors adásvétele során az árfolyamok közötti különbségek kihasználásával ér el nyereséget.

Példamondat:

  • A vállalatok gyakran választják az arbitrálást, mivel ez gyorsabb és kevésbé költséges megoldást kínál a viták rendezésére.
  • A szerződés tartalmazott egy záradékot, miszerint minden vitát arbitrálás útján kell rendezni.
  • Az arbitrálás során fontos, hogy az arbitrátor teljesen pártatlan és független legyen a felektől.
  • Pityu rendszeresen arbitrál a tőszsdén és az árfolyamkülönbségeken komoly nyereségre tesz szert.

Eredet: Az "arbitrál" szó a latin "arbitrari" igéből származik, amelynek jelentése 'ítéletet hozni' vagy 'véleményt nyilvánítani'. Az "arbitrarius" pedig 'bíró' vagy 'döntőbíró' jelentésű.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: arbitrál jelentése magyarul