Idegen szavak szótára

arbitrázs jelentése

Arbitrázs jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ arbitrázs jelentése közérthetően itt.
  1. (üzlet) a piacok közötti árkülönbséget kihasználó gyors és biztos nyereséget hozó kereskedelmi üzlet
  2. (tőzsde) árfolyamkülönbségeket kihasználó tőzsdei műveletértékpapírok gyors adásvétele során az árfolyamok közötti különbségek kihasználásával elért nyereség
  3. (jog) választott bíróság, választott bíráskodása felek közötti jogvitának nem állami bíróság, hanem a felek által jogvitájuk esetére írásban kikötött döntnök, ún. választott bíróság útján való eldöntése

Az arbitrázs jelentése magyarul, példamondattal:

  • Az arbitrázs a piaci időbeli vagy térbeli "anomáliákból" fakadó kockázatmentes profit lehetőségét jelenti, amelyek azonban a gyakorlatban nem állnak fenn sokáig. 
  • Magyarországon a 2022-ben bevezetett ársapkáknak köszönhetően virágzik az arbitrázs hiszen a 480-forintos benzint például a határon túl jóval drágábban lehet könnyedén eladni, ami komoly nyereséget hozhat.
  • A Kika a rendszerváltás előtt indult Németországban, egy borzasztóan egyszerű arbitrázs lehetőséget kihasználva: az NDK-ban gyártott bútorokat átvitte az NSZK-ba, és ott az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek még úgy is olcsón adta el, hogy ő is szépen megszedte magát. (forrás: 24.hu)

Az arbitrázs francia, ill. latin eredetű szó: (latin) arbitrari jelentése → ’ítél’

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia a választott bíráskodásról

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: arbitrázs jelentése magyarul