1. (rövidítés) ASMRönkéntelen idegi-érzéki válasz → olyan bizsergő, mámoros érzés, amit bizonyos hallási ingerek, például suttogás, koppintás és lassú mozdulatok váltanak ki az erre fogékony személyből

Az "ASMR" (Autonomous Sensory Meridian Response) egy neurológiai jelenség, amelyet az emberek bizonyos auditív vagy vizuális ingerek hatására tapasztalnak. Az ASMR-t kiváltó ingerek közé tartozhat a suttogás, lágy beszéd, kopogás, zörgés, illetve a vizuális ingerek, mint például lassú mozdulatok vagy figyelmes tevékenységek bemutatása. Az ASMR-élmény gyakran nyugtató és stresszoldó hatású, és egyre népszerűbb a relaxáció és az alvás elősegítése céljából.

Példamondat:

  •  
  • Pityu és felesége esténként ASMR videókat nézek, hogy ellazuljak és könnyebben elaludjak.
  • Az ASMR közösség gyorsan növekszik az interneten, ahol sokan osztják meg kedvenc kiváltó hangjaikat.
  • Az ASMR-t gyakran használják stresszoldásra és a szorongás csökkentésére.
  • Egy 21 éves lány évente körülbelül 22 millió forintot keres különleges Youtube-videóival, s tényleg csak annyit tesz, hogy egy bizonyos ASMR technikát alkalmaz, amely nyugtató hatással van az emberekre. (forrás: blikk.hu)
  • Manapság rengetegen készítenek ASMR típusú tartalmakat a különböző videós platformokra, amikben mikrofonba suttogással, szuszogással, különböző tárgyak simogatásával vagy éppen vagdosásával próbálnak kellemes perceket szerezni. (forrás: 24.hu)

Eredet: Az ASMR egy angol mozaikszó: Autonomic Sensory Meridian Response → Autonóm Szenzoros Meridián Válasz, vagyis önkéntelen idegi-érzéki válasz. 

Rokon értelmű kifejezések: szenzoros élmény, bizsergés, relaxációs inger, nyugtató hangok.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: asmr jelentése magyarul

Vidanet banner