Idegen szavak szótára

ataxia jelentése

Ataxia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ ataxia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) rendezettség hiánya, mozgási zavar, a mozgáskoordináció hiánya

Az ataxi görög eredetű szó és egy tünetcsoportot jelöl, mely általában bizonytalan, ügyetlen mozgás formájában jelentkezik. Az ataxia számos ok miatt fordulhat elő, így például agyi sérülés, mérgezés, örökletes betegségek vagy az idegrendszer degeneratív betegségei okozzák. 

Az ataxia tünetei közé tartozik a bizonytalan járás, a remegés, a lassú és koordinálatlan mozgások, az egyensúlyvesztés, a beszédproblémák, a szemmozgások zavarai és az általános koordinációs nehézségek. Az ataxia diagnózisa általában a beteg fizikai vizsgálatán, a tünetek részletes felvétele és az agyi képalkotó vizsgálatok (pl. CT, MRI) alapján történik.

Az ataxia kezelése attól függ, hogy mi okozza a betegséget. A kezelés maga lehet gyógyszeres, életmódváltáson alapuló, illetve történhet sebészeti beavatkozás révén is.

Az ataxia jelentése példamondattal:

  • Péter mostanában nagyon ügyetlenné vált, láthatóan nem tudja tökéletesen koordinálni a mozgását, ami az ataxia jele.
  • Az ataxiás beteg mozgása ügyetlen és bizonytalan, ami az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódik.
  • Az ataxia okozója lehet veleszületett betegség, fertőzés (pl.: bárányhimlő), agyvelőgyulladás (encephalitis), szélütés, sugárzás, vagy akár gluténérzékenység is kiválthatja.

Az ataxia szó görög eredetű: ataxia jelentése  'a rendezettség hiánya'.  

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: ataxia jelentése magyarul