Idegen szavak szótára

atypia jelentése

Atypia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ atypia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) szövettani eltérés → sejtek szerkezetében vagy viselkedésében megfigyelhető rendellenesség, ami eltér a normálistól
  2. (általános) szokatlanság, nem tipikus jelleg → bármilyen szituációra vagy jelenségre alkalmazható, amikor valami nem felel meg a megszokott vagy várt mintának

Az atypia fogalma leggyakrabban az orvostudományban használatos, ahol a sejtek normálistól való eltéréseit jelöli, különösen a szövettani vizsgálatok során. Ezek az eltérések a sejtek méretében, alakjában, szerkezetében vagy működésében figyelhetők meg, és gyakran összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatával. Az atipikus sejtek jelenléte nem mindig jelent rákot, de indikátora lehet a szövetek potenciálisan kóros változásainak, ezért további orvosi értékelést és követést igényel. Az atypia kifejezést átvitt értelemben is használják, amikor valami nem felel meg a szokásos vagy elvárt mintáknak.

Példamondat:

  • A biopsziás minta vizsgálata során az orvosok atypiát észleltek a sejtekben, ami további elemzést igényelt.
  • Az atypia jelenléte a mammográfiás felvételen aggodalomra adott okot.
  • A kutatók az ökoszisztémában tapasztalt atypiát vizsgálták, hogy megértsék az abnormális viselkedés okait és következményeit.

Eredet: Az "atypia" szó a görög "a-" (nélkül) és "typos" (típus, minta) elemekből származik, ami közvetlenül a normálistól való eltérést jelenti. Az orvostudományban és a biológiában az atypia kifejezés a szövetek vagy sejtek nem tipikus, szokatlan jellemzőire utal, ami fontos diagnosztikai eszköz lehet a kóros állapotok felismerésében és kezelésében.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: atypia jelentése magyarul

Vidanet banner