1. vizsgálat, felülvizsgálat, ellenőrzés
  2. átvilágítás, hitelesítés
  3. (gazdaság) könyvvizsgálat, számviteli vizsgálat → egy vállalkozás gazdálkodásának átvilágítása
  4. felmérés → a pillanatnyi helyzet feltérképezése

Az "audit" szó átvilágítást, ellenőrzést vagy számviteli vizsgálatot jelent. Általában pénzügyi dokumentumok és folyamatok részletes felülvizsgálatát foglalja magában, hogy megállapítsa, minden szabályosan és pontosan történt-e. Az auditokat független szakértők, például könyvvizsgálók végezhetik, akik azt ellenőrzik, hogy a szervezetek hogyan kezelik a pénzügyeiket, és biztosítják, hogy a jelentett adatok megbízhatóak és törvényesek legyenek. Az audit eredménye fontos információkat szolgáltat a cég vezetése és a részvényesek számára, és segíthet a folyamatok javításában is.

Példamondat:

  • A vállalatnál most kezdődik a szokásos éves pénzügyi audit.
  • A belső auditnak a pénzügyi ellenőrzésen túl célszerű kiterjednie a kockázatok feltérképezésére is.
  • Az energetikai audit sikeresen tárhatja fel azokat a pontokat, ahol némi fejlesztéssel, átalakítással komoly energiamegtakarítás érhető el.
  • Az Orbán Viktor veje által alapított Elios Zrt.-nél végzett audit során 35 pályázatból 17-nél úgy találták az EU vizsgálóbiztosai, hogy a cég által elnyert pályázatok kiírásánál szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Az audit és a nyomozás végül azért zárult le, mert a magyar állam visszafizette az EU-s pályázati pénzeket. 

Eredet: Az audit szó angol, ill. latin eredetű: szó: audit jelentése (angol)→ 'vizsgálat', auditum jelentése (latin) → 'hall'

Rokon értelmű szavak: ellenőrzés, felülvizsgálat, vizsgálat, számvitel, könyvvizsgálat, revízió, kontroll.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: audit jelentése magyarul

Vidanet banner