Idegen szavak szótára

bojár jelentése

Bojár jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ bojár jelentése közérthetően itt.
  1. orosz nemes, orosz földesúr, orosz előkelőség → magas rangú orosz nemesi osztály tagja, különösen a középkori és a cári Oroszországban

A bojárok az orosz társadalom előkelő rétegéhez tartoztak, és gyakran birtokoltak jelentős földterületeket, valamint fontos állami és katonai pozíciókat töltöttek be. A bojárok hatalma és befolyása az orosz történelem során változó volt, különösen az orosz cárok alatt, akik gyakran igyekeztek korlátozni a hatalmukat. A bojárok szerepe és jelentősége a 17. század végén kezdett hanyatlani, amikor a modern államigazgatási rendszer kiépítésével csökkent a hatalmuk.

Példamondat:

  • A középkori Oroszországban a bojárok jelentős befolyással bírtak az uralkodóra és az államügyekre.
  • A bojárok gyakran összeütközésbe kerültek a cárral a hatalom és a földterületek feletti ellenőrzés miatt.
  • Az orosz bojár réteg a társadalom elitjét képezte, és fontos szerepet játszottak a kulturális és politikai életben.

Eredet: A "bojár" szó az óorosz "боярин" (boyarin) kifejezésből származik. A bojárok az orosz feudális társadalom egyik legfontosabb nemesi osztályát alkották, és hatalmuk a földtulajdonon és a szolgálati állásokon alapult. A bojárok a társadalom és az államgépezet fontos részét képezték az orosz történelem során, egészen a cári Oroszország modernizációjáig.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: bojár jelentése magyarul