1. (művészet, irodalom) pásztori, vidéki életet, természetet ábrázoló → olyan művekre használják, amelyek idillikus, romantizált képet festenek a vidéki életről, különösen a pásztoréletről
  2. (általános) nyugodt, békés, vidéki → valami, ami a vidéki élet nyugalmát és egyszerűségét idézi

A bukolikus jelző olyan dolgokra utal, amelyek a vidéki életet, különösen a pásztori életet ábrázolják vagy arra emlékeztetnek. Az irodalomban és a művészetben a bukolikus művek romantizált, idillikus képet festenek a vidéki életről, gyakran a természet szépségének és a vidéki élet egyszerűségének dicséretével. Általánosabb értelemben a bukolikus jelző a vidéki élet nyugalmát és békéjét idézi.

Példamondat:

  • A festő bukolikus tájképei a vidéki élet békés és egyszerű szépségét ábrázolják.
  • Az irodalmi mű bukolikus jelenetei a pásztorok életének idillikus képét festik.
  • A bukolikus hangulatú ház a vidéki élet nyugalmát és békéjét idézte.

Eredet: A "bukolikus" szó a latin "bucolicus" szóból származik, ami a görög "boukolikos" szóból ered. Ez utóbbi a "boukolos" szóból képződött, aminek a jelentése "pásztor". A bukolikus versek a pásztori életet ábrázoló ókori görög versekre utalnak, amelyeket Theokritosz és Vergilius írt.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: bukolikus jelentése magyarul

Vidanet banner