1. a születéskor kapott nemével azonosuló

A cisznemű olyan személy, akinek nemi tudata és születéskori biológiai neme megegyezik. A cisz férfi olyan férfi, akit születéskor férfinak soroltak be és annak is tartja magát, a cisz nő olyan nő, akit születéskor nőnek soroltak be és annak tartja magát. Így találkozhatsz még ezzel a szóval: ciszneműség, cisz. A cisznemű ellentéte a transznemű.

Példamondat:

  • Csaba cisznemű, vagyis fiúnak született és annak is tartja magát.
  • Andrea sokáig azt hitte, hogy a környezetében mindenki cisz, de aztán egyik barátnőjéről kiderült, hogy transznemű.
  • A cisznemű személyek gyakran nem ismerik fel a transznemű emberekkel szembeni társadalmi kihívásokat, mert ők maguk nem tapasztalják meg azokat.
  • A munkahelyi sokféleségi képzések során fontos tárgyalni a cisznemű és transznemű dolgozók egyenlőségét és támogatását.
  • Az egészségügyi szolgáltatások tervezésekor fontos figyelembe venni a cisznemű és nem-cisznemű betegek eltérő igényeit.

Eredet: A "cisznemű" szó a latin "cis-" előtagból származik, ami 'azon túl' jelentéssel bír, itt azonban inkább 'azonos oldalon' vagy 'ugyanazon' értelemben használatos. A kifejezés az 1990-es években vált szélesebb körben használttá a nemi identitással kapcsolatos diskurzusokban.

Rokon értelmű szavak: azonos nemazonosságú, nem-transznemű.

 


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: cisznemű jelentése magyarul

Vidanet banner