Idegen szavak szótára

COPD jelentése

COPD jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ COPD jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) krónikus obstruktív tüdőbetegség → tartósan fennálló, légutakat szűkítő tüdőbetegség, amely jellemzően légzési nehézségekkel és köhögéssel jár együtt

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség, egy súlyos légzőszervi betegség, amely főként a dohányzás és más légszennyező anyagok tartós belélegzésének következménye. A betegség jellemzője a légutak szűkülete és a tüdőszövetek károsodása, ami nehezíti a légzést és csökkenti a tüdőfunkciót. A COPD gyakran progresszív, ami azt jelenti, hogy idővel romlik, és jelenleg nem gyógyítható, de a tüneteket kezelhetik és a betegség előrehaladását lassíthatják.

Példamondat:

  • A COPD-ben szenvedő betegek gyakran küzdenek légszomjjal és fáradtsággal.
  • A dohányzás az egyik legfőbb rizikófaktora a COPD kialakulásának.
  • A COPD kezelése magában foglalhat gyógyszeres terápiát, légzésgyakorlatokat és a dohányzás abbahagyását.

Eredet: A "COPD" az angol "Chronic Obstructive Pulmonary Disease" rövidítése, ami szó szerinti fordításban 'krónikus obstruktív tüdőbetegséget' (→ 'tartósan gátló tüdőbetegség') jelent. A kifejezés a 20. század második felében vált széles körben használttá a légzőszervi betegségek orvosi diagnosztizálásában és kezelésében.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: COPD jelentése magyarul