1. jelmezbe öltözés, jelmezes szerepjáték → filmek, sorozatok, képregények, videójátékok vagy anime karaktereinek utánzása és megjelenítése jelmezben és viselkedésben

A "cosplay" keretében az emberek olyan ruhákat és kiegészítőket viselnek, melyekkel a filmekből, tévéműsorokból, képregényekből, videójátékokból vagy animekből ismert karaktereket jelenítenek meg. A cosplay gyakran magában foglalja a karakterek viselkedésének, gesztusainak és beszédstílusának utánzását is, ami túlmutat a puszta jelmezviselésen. A cosplay kultúra nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra és a részletességre, és közösségi eseményeken, mint amilyenek a comic conok és egyéb fan találkozók, gyakran versenyek formájában is megjelenik.

Példamondat:

  • Minden évben rengeteg cosplay rajongó gyűlik össze a helyi comic conon, hogy megmutassa kézzel készített jelmezeit.
  • Anna hónapokig készült, hogy tökéletesítse a kedvenc videójáték-karakterének cosplay-jét.
  • A cosplay nem csak a jelmezről szól, hanem arról is, hogy az ember hogyan eleveníti meg a karaktert a valóságban.

Eredet: A "cosplay" szó a "costume" (jelmez) és "play" (játék) angol szavak összevonásából származik, és először Japánban vált népszerűvé, mielőtt világszerte elterjedt volna. A jelenség eredetileg a 80-as években kezdett népszerűvé válni az anime és manga rajongói körökben.

Rokon értelmű szavak: jelmezviselés, karakterábrázolás, fan jelmez.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: cosplay jelentése magyarul

Vidanet banner