Idegen szavak szótára

defenzív jelentése

Defenzív jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ defenzív jelentése közérthetően itt.
  1. védekező, védelmi → egy olyan magatartás vagy hozzáállás, amely elsősorban a védekezésre, óvatosságra és a kockázatok minimalizálására összpontosít

A "defenzív" jelzővel olyan személyeket vagy csoportokat írhatunk le, akik vagy amelyek igyekeznek megvédeni magukat, pozícióikat vagy érdekeiket, gyakran a konfrontáció elkerülése vagy a potenciális veszteségek csökkentése érdekében. A defenzív hozzáállás lehet reakció a fenyegetésekre, kritikákra vagy támadásokra, és gyakran elővigyázatosságot és konfliktuskerülést jelent. A defenzív ellentéte az offenzív (→ támadó).

Példamondat:

  • A magyar válogatott defenzív játékot játszott, mivel ellenfele támadósora nagyon erős volt.
  • Péter defenzív sofőr, aki igyekszik megvédeni magát a mások hibáival, illetve a váratlan helyzetekkel szemben.
  • Kata defenzív típus, aki nem kockáztat és általában véve nem él a lehetőségekkel.
  • A balesetek elkerüléséhez a defenzív, azaz a váratlan közlekedési helyzetekkel szembeni védekező magatartás a legcélravezetőbb.

Eredet: A "defenzív" szó a latin "defensivus" kifejezésből származik, ami a "defendere" (védeni) ige melléknévi alakja. A kifejezés így azokra a tevékenységekre, magatartásformákra vagy stratégiákra utal, amelyek a védekezést, az óvatosságot és a potenciális fenyegetések elhárítását helyezik előtérbe.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: defenzív jelentése magyarul