1. valakinek vagy valaminek gonoszként való bemutatása → az a folyamat, amely során egy személyt, csoportot vagy eszmét szándékosan gonoszként, veszélyesként vagy rosszindulatúként ábrázolnak.

A "démonizálás" kifejezés olyan helyzeteket ír le, amikor valakit vagy valamit szándékosan negatív, gonosz vagy veszélyes színben tüntetnek fel. Ez gyakran előfordul politikai kampányokban, médiában vagy társadalmi vitákban, amikor egy csoport vagy személy hírnevének rombolása a cél. A démonizálás eszközei közé tartozik a túlzó vagy hamis állítások terjesztése, az előítéletek kihasználása és a gyűlölet szítása.

Példamondat:

  • A politikai kampány során az ellenfél démonizálása volt az egyik fő taktika, hogy elidegenítsék a választókat tőle.
  • A médiában gyakran fordul elő egyes csoportok démonizálása, ami félelmet és előítéleteket szít a társadalomban.
  • A történelem során számos vezető használta a démonizálást, hogy megerősítse hatalmát és elnyomja az ellenállást.

Eredet: A "démonizálás" szó a "démon" kifejezésből származik, amely a görög "daimon" szóból ered, és eredetileg szellemi lényt jelentett, de a keresztény kultúrában negatív, gonosz értelemmel ruházódott fel. A "démonizálni" azt jelenti, hogy valakit vagy valamit gonoszként állítanak be.

Rokon értelmű szavak: démonizáció, befeketítés, rossz színben feltüntetés, megbélyegzés, stigmatizálás, gonoszítás.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: démonizálás jelentése magyarul

Vidanet banner