1. bemutat, szemléltet → cselekedet vagy tevékenység, amely valamit világosan és érthetően megmutat vagy magyaráz meg, gyakran az oktatás vagy a tájékoztatás céljából
  2. tüntet → nyilvánosan fejezi ki véleményét, tiltakozását vagy támogatását bizonyos ügyek mellett

A "demonstrál" kifejezés az oktatásban, a tudományban és a műszaki területeken is használatos, ahol a gyakorlati példák vagy szemléltetések segítségével mutatják be a teóriákat, eljárásokat vagy termékek működését. Ezenkívül a politikai és társadalmi kontextusban a demonstrálás tüntetést vagy nyilvános felvonulást is jelenthet, ahol az emberek csoportja összegyűlik, hogy nyilvánosan fejezze ki véleményét, tiltakozását vagy támogatását bizonyos ügyek mellett.

Példamondat:

  • A tanár demonstrálta a fizikai törvényeket kísérletekkel.
  • A termék bemutatóján a cég demonstrálta az új szoftver előnyeit.
  • A civil szervezetek demonstráltak a városház előtt, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelmi problémákra.
  • 2024. február 16-án mintegy 50 ezer ember demonstrált a Fidesz–KDNP rendszer pedofilókat védő politikája ellen.  

Eredet: A "demonstrál" szó a latin "demonstrare" (megmutatni, bizonyítani) ige magyarra vett alakja, ami az "de-" előtagból és a "monstrare" (mutatni) igéből áll össze. Az eredeti jelentése 'világosan megmutatni' vagy 'bizonyítani', ami a mai használatban is megmaradt, legyen szó oktatási, tudományos, műszaki vagy társadalmi-politikai kontextusról.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: demonstrál jelentése magyarul

Vidanet banner